+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

Mese a próbálkozás bátorságáról

Forrás: Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi –  Pesechikian, Nossrat: A tudós meg a tevehajcsár

Egy király meg akarta tudni, hogy az udvarában élő emberek közül ki a legalkalmasabb arra, hogy megválassza tanácsadónak. Azt találta ki, hogy próbára teszi a bölcseket és a lovagokat, és azt válsztja meg a fontos posztra, aki a legbátrabb közülük. Összehívta hát az udvari népet. Erős és bölcs férfiak sokasága állt körülötte.

-Halljátok, ti bölcsek és bátrak – szólt a király -, adok nektek egy feladatot: hadd lám, ki olyan ügyes közületek, hogy meg tud bírkózni vele.

Odavezette őket egy irdatlan nagy lakathoz, amely akkora volt, amekkorát még egyikük sem látott.

-Itt látjátok a legnagyobb és legysúlyosabb lakatot, ami országomban valaha létezett – mondta a király -. Ki képes rá közületek, hogy kinyissa?

Az udvaroncok legtöbbje tagadólag csóválta a fejét. Néhányan -akiket bölcsnek tartottak- szemügyre vették közelebbről a lakatot, de bevallották, hogy nem tudnak megbírkózni vele.
–  Ez a lakat túl nagy és erős – mondták.

Mikor pedig a bölcsek így vélekedtek, a többiek is mind egyettértettek abban, hogy a feladat túl nehéz, nem tudják megoldani. Csak egy vezír mert odamenni a lakathoz. Szemügyre vette jobbról, szemügyre vette balról, körbetapogatta ujjaival is, próbált mozdítani rajta erről is, meg arról is, míg végül elszánta magát, és nagyot rántott rajta. És lám, a lakat kinyílt. Ugyanis nem volt bekattintva, csak a helyére illesztve, csupán bátorság és elszántság kellett ahhoz, hogy  ezt valaki észrevegye, és bátran cselekedni merjen,

– Reád bízom az udavari hivatalt – szólt a király-, mert te nem éred be azzal, amit látsz vagy hallasz, hanem használod a saját tudásodat is, és megvan benned a bátorság, hogy merj tenni.

perzsa mese

És hogy  mi is az üzenet?

Mindenkinek magának kell kiválasztani és megtalálni. Én ezeket találtam:

 • légy kíváncsi,
 • légy nyitott
 • LÉGY bátor
 • csak tedd meg, amire képes vagy
 •  bízz magadban!
 • nem kell túlgondolni, túlagyalni ( gondolatok és tettek egyensúlya)
 • nem minden olyan nehéz, mint aminek elsőre látszik
 • ne halgass mások véleményére, csak a sajátodra
 • attól még, hogy más nem tudja, te még tudhatod
 • nincs lehetetlen
 • és még bármi, amit neked mond.

Ha témák közül valamelyik felszínre került, beszélgessetek róla. Vagy ha úgy érzitek,  hogy fogva tart és nem tudtok megbirkózni vele, kérjetek egyéni konzultációra időpontot.

 

Érdekelhet még:iskolaérett e 

Szeretnél tudatosan segíteni? Nézelődj a workshopok közöttOnline workshopok

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.