+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

Türelem és stresszkezelő tippek az ünnep előtt

Az ünnepek előtt sokkal több a feladat és mintha sokkal gyorsabban telnének a napok. Pedig ez előbb még csak reggel volt. Már november eleje óta ünnepi díszben van a város és a sulikban és ovikban is a készülődésé a főszerep.  És mikor ilyen pörgésben vagyunk, felfozott állapotban, izgalomban vagy épp szorongásban ott időnként elfogy a türelem.  De hogyan kezeljük?  Vagy akár hogyan előzzük meg?

Idő

A gyerekek jelenben élnek és nem ismerik  az idő fogalmát egészen az iskoláig. Nálunk mindig „most” van. És most vagy történik valami vagy sem. Suliba készülve illetve ott 1. osztályban kezdik tanulni és kb. 8 éves korukban értik meg igazán, de csak később érzékelék úgy, ahogy mi felnőttek. Szóval így nehéz a várakozás és türelem kérdése. Itt jó szolgálatot tesz egy adventi naptár vagy akár bármilyen családi naptár,  nemcsak időbeosztás amin a napi feladatok és programok vannak, hanem  amin követni lehet mi van már mögöttünk és mi még előttünk a nap napig. Ha látják maguk előtt nap mint nap, könnyebb követni az időt és annak múlását. És bele is tehetjük mi volt egy egy képpel vagy szimbólummal  jelölve és rögzítve az emléket.

 

Felfokozott érzelmek, izgalom, pörgés, indulatok és viharok

Azt hiszem ezek terhelik meg legjobban a családot. Ilyenkor minden nehezebben és lassaban megy és ráadásul többször félrecsúszik. Amikor izgalomban (stresszben) vagyunk akkor az agyunk leginkább  azt szeretné, ogy túléljünk és kikerüljünk a helyzetből. Ehhez leginkább a jól bveállt, programokat és protokollokat szeretni használni. Tehát a kreatív részünk lekapcsol, úgy érezzük  már nem is tudunk gondolkodni és ez egy kicsit így is van. Velünk is és a gyerekekkel is. Ezért lassabb, nehézkesebb és értetlenebb minden. Stresszben egyik részünk folyamatosan a veszélyt lesi és próbálja kezelni és ez a felfokozott állapot még ráadásul fárasztó is, ami ujabb stresszforrás. Meg kell szakítanunk a stressztkört. Kicsit lejjebb mondok is rá pár ötletet hogyan.

Amikor  kitör a vihar. Tudjuk azt, hogy a vihar sosem a semmiből jön, hanem előzményei vannak.  Van egy pont amikor megtelik az a képzeletbeli zsák és kiborul.  Figyeljünk a jelekre, ami lehet túlpörgés, hangos beszéd, nyafogás, vagy épp hallgatagság. Ilyenkor  ha tehetjük álljunk meg és  adjunk neki lehetőséget, hogy kiengedje a gőzt aktív játékokkal: tehát lyukasszunk lufikat, szórjuk ha még találunk avart,  gyűrjünk és tépjünk papírt vagy  fogócskázzunk és szaladjunk min. 20  percen keresztül. Az aktív mozgás segít levezetni az izgalmakat, szorongást, indulatokat és örömet okoz.

Ha vihar közepén vagyunk  adjunk vizet, mely segíti az érzelmek feldolgozását.  És ha már kicsit megnyugodott akkor alkalmazzuk a Homlok tarkó tartást (finoman tartsuk tarkóját és homlokát, amig megnyugszik és lélegezzünk közösen). Ez a gyakorlat bizonyítottan segít kikeülni a stressz reakcióból és megnyugodva visszatérni az egyensúlyunkba. Fontos segítőtársaink lehetnek a légzőgyakorlatok is. Kicsit nagyobbak már ismerik, hogy a hasukban engedjék le a levegőt és onnanfújják ki. De  változhatunk tornádóvá is elfújhatunk papirgalacsinokat, lego bábukat vagy akár megremegtethet a levegő haragunk néhány levelet  is.

Éreztessük, hogy az érzelmi állapot amit érez  jogos és értjük és tanítjunk neki olyan módszereket, melyekkel ezeket megfelleően megélheti és kiadhatja nem bántva vele senkit és semmit.

Alvás probléma

Ha az izgalomtól nehezen megy az elalvás, ez gyakori az ünnepek  közeledtével. Ez is a felfokozott  állapot, a sok sok történés érzelem és izgalom esetleg az arra érzékenyebbeknél a kicsit több édesség, a megszokottól eltérő napirend  feldolgozatlanságából és annak stresszéből ered. A gyerekek  is alvás közben dolgozzák fel a nap eseményeit. Ezért fontos, hogy amennyire lehet jó legyen az alvásuk minősége. Ragaszkodjuk,  illetve amint lehet térjünk vissza a kialakult napi rutinhoz, mert ez biztonságod ad. Nagyobb gyerekekkel meg is beszélhetjük, hogy ma mi lesz máshogy és mi a terv, hogy tudja mire számítson.

Nagyobb gyerekeknél használhatunk illóolajokat, melyek nyugtatnak pl. fürdéskor. Tapasztaljuk ki, melyik segít vagy kérjük szakember tanácsát! Legyen inkább olvasott vagy mesélt esti mese a TV vagy video helyett. Ha  csak a fülével  hallgatja és elképzeli az  segít visszatérni saját világába.  A készülékekből áradó kék fény csak tovább fokozza az idegrendszer túlterheltségét. Egy  beszélgetés napról, élményekről szintén segíti a lecsendesedést és a nap zárását. A népmesék világa  és annak hallgatása előrevetíti az álom világot és meghozza az álmot.

Túl sok édesség

Ilyenkor bizony gyakran előfordul, hogy  szinte egész nap szénhidrát és cukor kerül a pocakba. És aki erre érzékeny, az  kis energiabomba lesz. És akkor jön az este, és sokaknál a lefekvéshez a kakaó. Tudtátok, hogy a  kakaó is egy addktiv  élelmiszer? Vagyis hozzászokást okoz? A kakaó, mint sokaknál a  túl sok cukor, nem álmosító, inkább felpörgetű hatású. Figyeld meg gyermeked és esetleg változtass a rutinon! Tudd, hogy ha van valami amihez ragaszkodunk ( függünk), akkor azt csak úgy elvenni nem szabad, inkább helyettesíteni mással. Talán egy finom teával  vagy egy másik megnyugtató szokással, szertartással.

Ha aznap kicsit több cukor és csoki sikerült, akkor az esti rutin előtt érdemes mozgásos játékokat és tevékenységeket betenni, hogy a gyereknek legyen lehetősége a  cukorból létrejövő többletenergia levezetésére. És csak ezután kezdjük el az esti tevékenységeket megszokott rendben. Ha  közben derült ki, hogy még mindig maradt erő, akkor egy párnacsata is befelférhet. Vagy szó szolgálatot tehet egy egy Cook csomó:
(Brain Gym gyakorlat https://www.youtube.com/watch?v=bLmurKPgJcI)

Mindig ügyeljük arra azonban, hogy gyermekünk elég vizet iszik. A sok mozgás és izgalom több miatt általában több vízre  lesz szüksége viszont pont a sok elfoglaltság miatt talá elfelejt inni. Tudjuk,  hogy a víz  jó barátunk az érzelmi feldolgozásban is. Segít a szervezetnek visszatérni a normál működésben és segíti az érzelmek feldolgozását is.

Álmodozás, vágyakozás

Bár lehez fura vagy épp dühítő, amikor gyerekünk ahelyett hogy reggel gyorsan öltözne és készülődne inkább ül és álmodozik, tudjuk hogy az álmodozás fontos. Ekkor kötjük össze az ismeretlen, újat, a már megtanult ismerőssel. És ilyenkor képzeljük el mit is szeretnénk, vagy próbáljuk magunkat egy egy helyzetben gondolatban. Később ezek segítenek a való helyezetekben és abban is hogy célokat állítsunk magunknak.  Kérjük meg gyermekünket, hogy meséljen róla. Így könnyebben részei lehetünk világának és segíthetjük a felcseperedését és eligazodását a nagyvilágban. És ha mégis azonnal meg kell érkezni a jelenbe: akkor ebben a Pozitiv pontok segítenek ( vagy tegyük a kezünkket a homlokára keresztben és vegyünk együtt néhány lélegzetet orron be és szájon ki)

 Együtt töltött idő  és játékok

A fent említett adventi naptár nem csak apró ajándékokat vagy édességet rejthet.  Lehet benne közös játék vagy program is, mert ezzel a legértékesebbet: magunkat, időnket és figyelmünket ajándékozzuk gyermekünknek. A közös játékhoz használhatjátok a PILE KÖRT, mellyel a térben mozogva mehettek végig a játékon. Pl. aki kékre lép: az mond egy viccest ami történt vele, piroson egy olyat ami dühítette, sárgán egyet, ami jó érzés volt és zöld pedig ami büszkeséggel tölti el. És ne feledjétek az körökön lévő akció feladatokat sem!

És a hétköznapok túlélésére: Cook csomó a stresszes helyzetekre ( amikor elszakad a cérna) , Pozitív pontok (hogy megtaláljuk a legjobb megoldást), sok sok víz ( na jó este egy egy pohár bor :))  és tényleg gondold át, hogy mennyit vállalsz!

És végül,  az anyák stressze

Ez az időszak kivállóan alakalmas arra, hogy megfigyeld magad és rálelj azokra a mintáidra és működéseidre, melyeket gyakran észrevétlen alkalmazol. Pl, hogy mindenki elégedett legyen körülötted és magadról elfelejtkezel, vagy túl vállalod e magad a  egy idális karácsony estéért,  csak a tökéletes a megfelelő vagy jó ez elég jó?, tudsz e laza lenni vagy belefeszülsz?, el tudod engedni a kontrollt? , minden te akarsz csinálni vagy a pároddal egy csapat vagytok? ,  és végül mi a helyzet anyámmal és anyósommal és a családdal? Ugye jó kérdések?  Jegyezd meg őket , mert jó alapok az önismereti munkához.

Érdekelhet még: Pile SHOP

Szeretnél tudatosan segíteni? Nézelődj az online  workshopok közöttOnline workshopok

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.