+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

Tippek Trükkök a lassuláshoz….

Néha készítenek felvételeket egy egy helyről például egy hídról, mellyen pár perc alatt megnézhetjük, hogy aznap vagy akár egy hét alatt mennyi autó halad át. Sokszor úgy érzem  magam a hétköznapokban, hogy mi is így rohanunk át az életen és csak az veszsük észre, hogy már megint egy egy ünnep vagy hétvége vagy születésnap van. Mert azokon egy kicsit megállunk és felemeljük a fejünket. Talán  helyzet a iskola vége is, mert meg kell állnunk és  2,5 hónapra egy úgy rendszert kell feállítani…. és abban futni tovább. Vagy mégsem? 

De miért is rohanunk? Hiszen sokkal több és jobb gép segít minket, hogy mindennel gyorsabban végezzünk és hogy kevesebben fáradjon. És  hogy könnyebben és gyorsabban megkapjuk az információt és tovbbítsuk az információt. És ezeket meg is tesszük, pik-pak szélsebesen és már kész is.  Megyünk a következő dologhoz…Kapjuk és adjuk tovább egy két klikkel az információt. És már benne vagyunk a következő dologban. A És hányszor mondjuk magunknak, ezt még ma gyorsan megcsinálom és holnap akkor beljebb vagyok vele… és nem vagyunk beljebb, mert jött helyette más. És akkor folytatjuk: de jó hogy tegnap ez megvolt, mert így ma belefér ez… Vagy úgy érezzük minden a fejeükre dől és mindenbe belekapunk. Ismerősek ezek a helyzetek?  Mi magunk „gyorsítjuk” a világot, a magunk világát és napjait.

Ebbe az eszeveszett tempóban görgetett mókuskerékbe vonjuk be gyerekeinket is, később pedig pörgetik ők is a sajátjukat úgy kb felső tagozattól kezdve. Tanórák, leckék, különórák, sport még több különórák. Vagy utánoznak le minket azzal, hogy minden játékba vagy sportba belekapnak és nem fejezik be vagy nincsenek benne túl sokáig. Megszokták, hogy tenpo van és nincs idő arra, hogy valamiben elmélyüljünk.

De ha mi pörgettük be a tempot, le is tudjuk lassítani. Erre jó alkalom lehet a nyári szünidő.  Mert ilyenkor tlán több rá a lehetőség és van idő is arra, hogy esetleg egy jól működöd dolgot begyakoroljunk és a mindennapok részévé tegyük.

Amikor rohanunk a gondolatban már a jövőben vagyunk, hogy hol kellene lennünk, mit kellene elérnünk, megtennünk, készen lennünk.  Amikor sikerül lassulnunk ( és ahhoz, hogy sikerüljön lassulnunk) a jelenbe érkezünk, az adott pillanatot éljük meg. És  ha ezt meg tudjuk tenni sokkal erőteljesebben megéljük az érzelmeket, örömet és boldogságot és ezek mélyebb emlékek is lesznek később. De hogyan lezdjük? A mindfullnes technikák segíthethenk benne, de van néhány egyszerű gyakorlat is melyeket azonnal otthon is elkezdhetsz.

Kezd kicsiben!

Avagy  ne akarj mindjárt mindent megváltoztatni és felforgatni és megállítani. Nem fog menni. Talán kezdheted azzal, hogy lassabban eszel. Tönnször megrágod  pl azt mondod 20x megrágom és utána nyelem le.  De ami  az evés élményét is fokozza, evés közben gondoltaban is maradunk az evésnél, az étel ízénél. Megpróbálhatjuk az egyes fűszereket is érezni benne. Vagy figyelni a textúrát. Gyerekek ki is találhatják mit tettél bele. 

De találhattok más napi tevékenységeket is, melyekben gondolatban és saját magatok megfigyelésével teljesen részt vesztek.

Természet segít

Ha dedikáltok időt magatoknak hogy rendszeresen valahogy a természethez kapcsolódjatok, ott sok olyat trükk van, ami  a lassulást segíti. Íme néhány ötlet: 

 • felhőnézés – formák, alakzatok és karakterek kitalálása hozzá
 • madárdal hallgattás / hány féle különböző hallasz?
 • bogár szemmel követés
 • halak útvonala – figyeld meg és rajzold le
 • hangyák útvonala – merre mennek és vajon hová ? Írj hozzá mesét!
Légzés – légző gyakorlatok

A légzésünk mindi pontos képet ad arról mennyire vagyunk felpörögve. És jó módszert  is ad egyben, hogy lelassuljunk: 

 • hasi lgézés – belégzéssel leengedjük pocakba a levegőt ( lásd nagy pocak) és kifújjuk
 • hahaha légzés – kilégzéskor hahaha nevető  hangot hallatuk
 • tornádó – nagy belégzés és hatalmas hosszú kilgzés mely elfujja a kitett játékokat is . Feszültség levezetésre nagyon nagyon jó és még vicces is.
Mozgások
 • robot – lassú és gyors. Járjunk egy helyben de sétálhatunk is. Kezdjük el lassítani a mozgást egészen lassúra, majd visszagyorsíthatjuk ameddig csak bírjuk csak arra figyeljunk, hogy az alap mozgás megmaradjon és ne essen szét…. majd újra lassít és újra gyorsít. Abban segít, hogy megérezzük mi irányítunk és mi tudatosan adhatjuk magunkank a tempot.
„Találd ki!” játékok
 • tapogatás – adj a kezében dolgokat miközben csukva a szeme és tapogassa ki mi lehet az
 • ízleléssel – ugyaz csak ételekkel. Add a szájába és találja ki, nylevével tapogssa ki mi lehet az
 • rajzoljatok egymás hátára ábrákat és  találjátok ki

A fenti játékokban és technikákban az a közös, hogy mind úgy segít a lassulásban, hogy a jelen pillanatra visszi a figyemet a test segítségével. Amikor ezt megtapasztaltátok akár többször is, akkor már automatikusan  tudtok magatokra figyelni, észrevenni a túl gyors tempot  és mint a robot gyakorlatban lassítani. Lehet az új minta egy lassú nap együtt – amikor pont az a feladat hogy mindent kétszer annyi idő alatt végezzetek el vagy hogy minél több mindent észervegyetek, amit  jelez a testetek. Higgyétek el nagyon jó móka és sok élményt hoz.

 

 

 

Érdekelhet még: Stresszkezelési technikák

Szeretnél tudatosan segíteni? Nézelődj a workshopok közöttOnline workshopok

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.