+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

Stressz , stressz stressz. Annyit halljuk ezt a szót és arról is folyamatosan, hogy mindehol körbevesz minket, hogy kezelnünk kell mert megbetegít és gyengíti az immunrendszert és még a végén a napunkat is elrontja. De mi is a stressz? És honnan tudom, hogy itt van ? És abban  vagyok ? Illetve azt még talán felismerem, ha én. De milyen jelek mutatják, hogy gyermekem is stresszes és stressz alatt van ? Ennek nyomába eredünk ebben a cikkben.

 Ha a napi szóhasználatot követem és az alapján magyarázom a stressz kifejezést, akkor nem más, mint az a dolog ami hat rám, negatívan. Ami zavar, piszkál, dühít, félelemmel tölt el és  még ezernyi más érezelmet is kelt bennem amik nem kellemesek. Ha Selye János által alkotott definicióban illesztem ezt bele, akkor ez pontosan a distressz. Ez ami kizökkent az egyensúlyunkból  és kiváltja az üss vagy fuss  reakciót.  És  bármi is a reakció: meghátrálás, harc vagy esetleg lefagyás az biztos, hogy egy felfokozott állapot a test részéről és hosszan tartva nagyon kimerítő a szervezet számára és nem támogatja a jó teljesítményt.

A tankönyvek leírják pontosan, hogy mi megy végbe a testünkben: emelkedik a légzészám, a  pulzus, a vérnyomás, gyorsabban ver a szivünk és a perifériák ill izmok több municiót kapnak, hogy jobban működjenek ( vagyis tudjunk mozogzni, ütni, futni ahogy tetszik). Sajnos a kognitiv, kreatív, viselkedés szabályzó és döntéseket mérlegelő és hozó funkciók isszák meg ennek a levét. Ők lekapcsolásra kerülnek…. Így aztán nehéz  okosan működni és teljesíteni. Az  régi túlélő programok és mechanizmusok veszik ilyenkor át a szerepet és próbálják túléni a helyzetet.

De milyen  jelei vannak, ha túlélő  módban van gyermekünk?

Az első egyértelmű a korábban említett testi jelek megfigyelése. Ha látod hogy gyorsabban veszi a levegőt, felületesen lélegzik estleg extrém esetben hiperventillál. Ilyenkor nagyon fontos megnyugtatás. Mert minél tovább van az oxigén hiányos állapotban annál nehezebb gondolkodni.

Pile Tipp:  Ilyenkor a légző gyakorlatok  pl. a jógából ismert hasi légzés nagyon jó szolgálatot tehetnek.

Vagy, ami még nagyon látványos, amikor lefagy. Áll,  ül néz meredten és nem tud sem megszólalni, sem válaszolni sem reagálni. Erről sokszor felelések kapcsán számolnak be a gyerekek, hogy állnak a táblánál és nem jut eszükbe semmi. De vannak, akikre így hat ha rájuk kiabálnak vagy kiabálnak velük. Ennek a pikantériája, hogy az, aki kiabál általában még mérgesebb lesz amikor a lefagyott, stresszreakció által uralt gyerek em reagál és még jobban  belelovalja magát a  helyzetben még jobban elmélyítve a gyerek stresszét.

Pile Tipp: Egy pohár víz, mozgás, nyújtó gyakorlatok segíthetnek átlendülni ezen az állapoton.

De pont az ellenkezője, amikor  is lehet a stressz jele, amikor felpörög és meg sem tud állni.  Nekem mindig az a kép ugrik ilyenkor be, hogy mint egy kis zerge, aki fut fut mert akkor biztos nem éri utol a ragadozó. Ez idegrendszeri túlterheltségtől, fáradságtól is kalalakulhat – de hát ezek is stressz faktorok – illetve   ha az okoz stresszt, hogy túl sokat  és hosszan kellett ülni a padban mozgás nélkül.

Pile Tipp: Ilyenkor engedjük  hogy fusson ugráljon pár kört. A testmozgás stresszoldó hatású ha min.   20 percig tart  és megterheli a szervezetet. fontos hogy ezt keretek közé tegyük. Állapodjunk meg mennyi ideig, vagy mennyit  kört fut vagy meddig ugrál. Ezzel arra tanítjuk, hogy  jogosak az igényei és azok meghallgatásra is találnak, de  az ő oldaláról  pedig megtanulja szabályozni a viselkedését és valami elejét és végét.

  Csapkod, hisztizik, tör zúz, rugdos, ütöget. Vagyis úgy működik mint egy utcai harcos, túlélő  félelmet nem ismerő lovag vagy bátor ninja. Ezek erős stressz állapot jelek, melyekben dühét és aggresszióját nem tudja visszafojtani. Ezeknél fontos,  hogy ezt ne rombolással mások vagy önmaga  bántásával tegye. Fontos ezt meg is beszélni vele, hogy értjük amit érez, de akkor sem szabad ártani. Talájunk valami olyan csatornát ennek, ami ebbe belefér. Adjunk ennek olyan keretet pl. párna csapkodása, boxzsák, labda rúgása, homok mellyel senki és semmi nem sérül. Ilyen esetekben  általában krónikus stressz áll fenn a témában – úgy is lehet mondani, hogy tele a stressz zsák – és  az utolsó cseppel – eseménnyel- csordult ki a pohár és vesztette el az önkontroll. Később nyugodt állapotban érdemes azon beszélgetni, hogy mitől lett tele a zsák. Az igazi, krónikus stresszt okozó dolgok kiderítéséhez itt általában  érdemes szakember segítségét kérni, legyen ez kineziológus vagy pszichológus.

Pile Tipp : Az első dolog ebben a helyzetben, hogy segítsünk megnyugodni. Tudjuk, hogy az adott történet csak a jéghegy csúcsa és ez az önkontroll vesztés magának a gyereknek is nagyon félelmetes és bűntudatot keltő. Ilyenkor  az események meg is kerülhetik a memória központokat, ezért később lehet nem is emlékszik rá, hogy ez történt. Itassunk vele vizet, lassan kortyolgatva. Akik ismerik a Brain Gym Cook csomó gyakorlatot, azok nyomban elővehetik és csinálhatják. (Nézd meg,  hogy csináljuk Cook Csomót: ITT ! )

Meg is feszíthetjük, majd elengedhetjük a test különböző területein az izmokat. Vagy hatalmas  levegőt fújjva leteríthetünk egy egész papígalacsin hadsereget. (készítsünk galacsinokat papírból és újjúk el messzire, de lehetnek könnyű LEGO figurák is, vagy tépkedhetünk darabokra papirt)

 Ha már elszállt az első dühe, akkor a homlokon lévő pozitív pontok tartása lehet a segítségünkre, mely segít lecsendesíteni a testet.  Ha kb 1 percig tartjuk a pontokat a videoban látható módon, akkor visszaáll a normál légzés, pulzus  és vérnyomás. Újra elérhető lesz a  homloklebeny és benne a viselkedésszabályozás. Nézd meg hol is vannak a Pozitív pontok: ITT

A szemek, a tekintet is árulkodó lehet. Kineziológusok a tekintet megfigyelésével a stressz állapot  4 szintjét is meg tudják különböztetni. Ez segít eligazodni a munkában, egy amolyan első információ arra, hogy a stessz állapot milyen mértékű a kliensnél. Ha a irisz alatt  a fehér szaruhártya látszik az egyértelmű stressz jelent.  Nyugodt állapotban az irisz  így néz ki,vagyis kitölti a rést. Ha megfigyeljük a babák születés után hatalmas, bátor és kiváncsi irisszel élnek és  az élet eseményei hatására változik  tekintetünk.

Ha az irisz alatt látjuk a fehér szaruhártyát egyik vagy esetleg mindkét szemen az már erős stressz jel. Ezen a képen mindkét szemnél látjuk, így azt mondjuk, harmadfokú stresszben van. Reménytelenséget, elveszettséget érzünk ilyenkor és hogy sehogy sem találjuk a megoldást a helyzetre. Gyerekek  ekkor szoktak arról beszélni, hogy nem tehetik azt, amit szeretnének és kicsúszik valahogy minden az irányításuk alól.  Ebben a stressz állpotban már segítő szakemberre van szükség az állapot feloldásához.

Fotnos tudni, hogy stressz állapotban csökken a térérékelési funkciónk is. Ügyetlenebbek vagyunk,  nem tudjuk jól felmérni a távolságokat, magasságokat, tereket. Ezt jó tudni és ha ezt látjuk gyermekükün vagy  magunkon kerülni az olyan tevékenységeket, melyhez ezekez használjuk pl mászókázás,  biciklizés, rollerezés.

Ezek kívül a stressz mág számos módon megmutatkozhat  tetteinkben, szokásainkban. Ehetünk vagy épp ihatunk stressz helyzetben vagy tövig rághatjuk a körmünket.  De lehet olyan is , hogy azonnal nem-et mondunk valamire, amit még át sem gondoltunk és jó lett volna. Vagy épp fordítva, azonnal beleegyezünk csak hogy szabaduljunk a stressz helyezetből. Figylejük meg magunkat és gyermekünket a fenti ötletek alapján  és azokon túl, hogy legközelebb azonnal kiszúrjuk, ha stresszben van. Ha még további stresszkezelési technikákat keresnél, olvasd a másik cikket is. De ha magad tanulnál technikákat akkor ajánlom a workshopokat és webináriumokat.

Érdekelhet még: Stresszkezelési technikák

Szeretnél tudatosan segíteni? Nézelődj a workshopok közöttOnline workshopok

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.