+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

A fekvő nyolcas vagy más néven végtelen sokszor megjelenik és néha önkéntelenül is firkálgatjuk. Nem is tudjuk, de ilyenkor komoly agyintegrációs munkát végzünk. Összehangoljuk a két agyfélteként működését és  illetve a szemek és kéz koordinációját is segítjük.  Vagyis a végtelen egy varázs-szimbólum? Igen. Igen. Igen.

A végtelen jel a matematikában a megszámolhatatlanul sok mennyiséget jelöli.   Ha szimbólumra nézünk az pedig talán az élet folyamatos alakulását és változását és a dolgok véget nem érül folyamatát.  Ez e jel egy nagyon erős szimbólum is egyben, mely képes arra, hogy egyensúlyba tegyen minket. Mivel mindkét agyféltekénk működtetésére és váltásra a 2 agyféleteke között ráadásul átnyúlva mindkét oldala a testünknek is mozgásba lendül igy egész testre szükség van a kivitelezésére ezért is ilyen hatásos. Carla Hannaford Ph.D. az USA-ban 1986-ban végzett 19 tanulási problémákkal küzdő fiatallal  végzett egy olyan kísérletet, hogy minden nap tanulás kezdete előtt végtelen jeleket rajzoltak. Már 2 hónappal az új szokás bevezetési után nagyon nagy mértékű javulás látszott a tanulási eredményükben, melyet olyan tanárok is észrevettek, akik  nem tudtak erről a gyakorlatról.

A végtelen jelet, mint fejlesztő gyakorlatot sok módszer használja hatékonysága  és egyben egyszerűsége miatt  és egyben a Brain Gym(R) egyik alapgyakorlata is. Rajzolhatjuk a levegőbe, vagy táblára vagy papírra de akár a másik gyerek hátára vagy a tenyerünkbe is. De hogyan is végezzük pontosan a gyakorlatot?   Amikor a levegőbe rajzoljuk a végtelen jelet, karunkat nyújtsuk előre és  mutató ujjunkra vagy az oldalra kinyújtott hüvelyk ujjunkra helyezzük  a tekintetünket. Rajzoláskor a szemek követik az ujj mozgását.  Rajzoljuk 4-5-t majd cseréljünk kezet és ismételjük meg a gyakorlatot. Majd kulcsoljuk össze a 2 kezünket és kinyújtott hüvelykujjal rajzolunk szemünkkel követve. Törekedjünk arra, hogy a  végtelen jel mindkét oldalra ugyanolyan széles és ugyanolyan magas legyen – vagyis szimmetrikus. Fontos, hogy végzésekor mindig középről induljon a rajzolás felfelé haladva  egy belégzéssel és a másik „fülhöz” érve történjen a kilégzés.
Ha a fáradt szemünknek szeretnénk segíteni, ami számítógépezés vagy olvasás utáni fáradságban van, akkor olyan távolságban végezzük el a gyakorlatot, amely távolságban volt az eszköz pl számítógép vagy ahol tartottuk a könyvet.

Milyen esetekben  hatékony segítség a végtelen jel?
  • hosszas számítógép előtt ülés
  • olvasási nehézségek
  • írás, tollbamondás nehezen megy
  • szövegértési problémák
  • vizsgahelyzet, dolgozat írás alatti lefagyás  stressz miatt
  • szépírás
  • de mint Carla Hannafordtól tudjuk magát  a leckeírást és tanulást is jó ezzel kezdeni.

De mit mutat a végtelen jel formája, ahogy rajzoljuk? Akár az iskolaérettséget is?  Már többen is foglalkoztak a  végtelen jelek diagnosztikai jelenségével közülük Helga Baureis és Claudia Wagenmann  Hatékony tanulás kineziológiával című könyvében olvashatunk arról, hogy  a rajzolt végtelen jelek megmutathatják melyik tanulási típusba tartozik valaki. Megkülönböztetünk auditív, vizuális és kinesztetikus alaptípusokat, vagyis akik leginkább hallás után, látás útján vizuális ingereken, képeken keresztül vagy mozgással tanulnak a legkönnyebben.  A végtelen jelek kerekdedsége és elcsúszása a középvonaltól felfelé  (vizuális) vagy lefelé (kinesztetikus)   vagy  vízszintes elhúzása  (auditív típus)  mind mind jelentéssel bírnak.  Ha az egyik vagy másik fül nagyobb, az az egyik agyfélteke dominanciáját, előtérbe kerülését mutatja.

Terry Webb Dél Afrikában élő és gyerekekkel dolgozó kineziológus több mint 20 éve figyeli és kutatja a végtelen jelet és annak jelentését a gyerekek rajzaiban.  Tapasztalata szerint   már maga a végtelen jel rajzolásának folyamata sok  információt nyújt.

Ezért  Terry Webb pontosan leírja a  végtelen jeles teszt folyamatát:

1. egy vízszintes la közepére  húzz egy vízszintes vonalat és a közepét  jelöld egy ponttal
2.  a pontból indulva folyamatosan rajzolva rajzolj egy végtelen jelet és 2x írd át.
3. Majd másik kézbe fogva a ceruzát újra menj át a vonalakon 3x
4. Végül mindkét kézzel fogva a ceruzát rajzold át 3x
És az így keletkezett ábrát vizsgálja meg. Rajzolás közben figyeli a testtartást (laza vagy feszült), fejtartást (elfordul e), kint van e a nyelve mert ezek idegrendszeri éretlenségre vagy stresszre utalnak. A tempo, mellyel a rajz készül pedig azt mutatja, hogy milyen a gyermek információ befogadási és feldolgozási tempója. Rajzolás közben lehetőség van megfigyelni a ceruzafogást, ügyességet, hogy mennyire nyomja a ceruzát erősen a papírra. Túl erős nyomás: erőlködést, küzdelmet jelez. A gyenge: önbizalomhiányra és bizonytalanságra utalhat. A a papírra  hatalmas kerek hasú fekvő nyolcas került, az jelezheti azt, hogy a gyereknek több mozgásra van szüksége. Nagyon kerek hasaknál pedig a légző gyakorlatok pl Hasi légzés nagyon jók lehetnek.   Terry még  nagyon sok  jelet és információt talál a fekvő nyolcasokban, annyira hogy  érdeklődőknek 5 napig mesél tanfolyamon róluk.

De mit tegyünk ha  nem elég kerek, szimmetrikus vagy egyáltalán nem megy gyerekünknek a végtelen jel?

Semmiképp se essünk pánikba.  A letölthető anyagban most egy kiszínezhető végtelen jelet találtok. Tehát akinek még nem erőssége a rajzolás vagy szeret színezni, annak itt az első lépés illetve lehetőség. A mellékelt sablonon gyakorolhatjátok is a végtelen jel rajzolását illetve kisautók autópályája is. lehet. De az interneten keresgélve találtok olyan játékokat fából, melyek végtelen jelet fomáznak és golyókkal lehet menni rajta.

A cikkhez használt források: H. Baureis és C. Wagenmann Hatékony tanulás kineziológiával,  Terry Webb workshop 2022. Budapest.

Végtelen jel - színezhető

FREE DOWNLOAD

Send download link to:

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.

E-mail címem megadásával hozzájárulok a hírlevél feliratkozáshoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.