+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

 Modern világunkban általában mindenféle étel elérhető és nem szenvedünk hiányt semmiben hazánkban. Mégis sok gyerek teste és agya  „éhezik” bizonyos tápanyagokra. Ha  gyerekek kedvenceit kérdezzük ott biztos, hogy a dobogós helyeken a pizza, sült krumpli és spagetti állnak kiegészítve némi palacsintával. De vajon jó e ez az agyunknak? És hat e figyelem képességére?

Vannak ételek, melyek igazi tápanyag oázisok az agyunk számára, míg mások nem tartalmaznak semmit sem ami segíti az agy működését.  Például a banán igazi energiabomba, mely káliummal és magnéziummal segít a tanulásban.  Ha ezt elmondjuk gyermekünknek talán még nagyobb kedvvel kéri ezt a gyümölcsöt a másnapi uzsonnás dobozába. És ugyanez a helyzet a kemény héjú gyümölcsökkel is. Az agy számára nagyon hasznosak az olyan táplálékok, melyek  B vitamin komplexet, cinket , E vitamint, magnéziumot tartalmaznak.

De ne rohanjunk így előre és vegyük sorra mi is jó az elmének. Az agy egy nagyon „éhes” szerv. Öt különböző tápanyagra van szüksége a jó működéshez:

 1. -2. VITAMINOK és ÁSVÁNYI ANYAGOK
  A vitaminokról volt pár szó korábban, de mi is a szerepük. Az agysejtek életben és egészségesen tartásában játszanak komoly szerepet.  Ha  az agy nem kapja meg a  megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, akkor annak jele fáradság,  ingerlékenység, rossz hangulat is jele lehet.
  Vitaminok: B komplex, cink, E vitamin, magnézium
  Vitaminokban gazdag ételek: zöldségek ( brokkoli, saláta, spenót, sárgarépa, cukkini, spárga), zöldséglevek, gyümölcsök: alma, banán, eper. És ha nincs egyéb gondod a tejjel és tejtermékekkel: joghurtok, tofu és a  cukor mentes müzlik és granolák.
  Cink:  egy fontos elem és kutatások szerint hatásos a figyelem zavar kezelésében. Pszichostimmulánsokkal együtt szedve csökkenteni lehet kutatások szerint azok mértékét. A cink szintet vérből ellenőrizni lehet.D vitamin: a lakosság nagy részének hiánya van ebből a vitaminból és a figyelem zavarral küzdők között ez az arány kutatások szerint még magasabb ezért javasolt a szedése.
  Vas: az alacsony vas szint szinte mindig együtt jár a figyelem problémákkal. Kutatások igazolták, hogy az agy működéséhez elengedhetetlen a  vas jelenléte a szervezetben a megfelelő mennyiségben. Fontos, hogy vas adása előtt szakember ellenőrizze egy vérvétellel a vas szintet és annak mértékében szedjünk vasat.
  Magnézium: ez az ásványi anyag nem kifejezetten a figyelemre hat, de  segít a hiperaktivitás és a viselkedésszabályozás kontrolálásában.
  Ginko Biloba:  mely évszázadok óta segíti a kognitív funkciókat és mint memóriára ható növényt ismerjük. Kutatást végeztek, melyben a ginko hatását vizsgálták ADHD-s esetekben placebo kontrollált kisérletben és azt találták, hogy a  Ginko 35%-al javította a figyelmi képességeket azoknál, akik kaptak.

   

  Az Ayurvédikus gyógyászat  még ismer néhány növényt, melyek hatása igazolt a figyelem fejlesztésében pl a Gotu Kola és a Bacopa.  Ezek hatását még kutatásokkal nem igazolta a nyugati orvoslás de az évszázados tapasztalatok pozitív eredmények százait ismerik.

   

3. FEHÉRJÉK
A fehérjék nagyon fontos alapanyagok az agynak, mert fehérjékből képződnek az agy hírvivői, a neurotranszmitterek. Ezek segítenek  a koncentráció és a viselkedésszabályozásban is. Fontos, hogy a fehérjék ételeken keresztül jussanak el a gyerekekhez.
Fehérjében gazdag ételek: Tej és tejtermékek, húsok, halak és olajos magvak, szója, teljes kiőrlésű zabpehely,

4. VÍZ
Az agy nagy részben vízből áll.  A víz segít fenntartani a rugalmasságát és az információk tárolásában is segít. Ha elegendő vizet iszunk, könnyebben kezeljük az érzelmeket és a tanulás is könnyebb.  Két óránként inni kellene egy pohár vizet és az a jó ha a suli kulacsba is víz kerül. Napunk során folyamatosan veszítjük a vizet, izzadás, beszéd és kiválasztás útján is ezért fontos a folyamatos pótlása. A buborékmentes víz az egyetlen, melyet az agyunk  is vízként értelmez és használ fel folyadékpótlásra. Még a szénsavas víz is „ételnek” számít a fejünkben ezért is fontos, hogy elég sima vizet igyunk naponta.  A teák és még inkább s cukros üdítők feldolgozásához a szervezetnek még több vizet kell tartalékaiból felhasználnia igy azok inkább kiszárítanak, mint sem töltenének.

 

 

5. JÓ ZSÍROK ÉS OLAJOK
A zsírok ésolajok a sejtfalak karban tartásában vesznek részt ha egyszerűen szeretnénk elmondani szerepüket és részt vesznek a hangulat szabályozásában is. A legfontosabb körülük talán a halolajokban található Omega 3 zsírsavak.
Omega 3 zsírsavak pozitív hatását számos kutatás igazolta és nem kérdés, hogy hatásos. De hogy mégis melyiket válasszuk a piacon lévő termékek közül az már egy nehezebb kérdés. A legfontosabb  zsírsavak az EPA és a DHA , melyekből dr. Sandy Newmark * 1,000 mg. -ot ajánl naponta kisebb gyerekeknek, 2,000 mg-ot kamaszoknak és 1,500 mg. közötte lévő korban. Sok termék nem tartalmaz ilyen mennyiségben zsírsavakat, de az alga olaj például igen.  Egy  kapcsolódó szükséges anyag a Phosphatidyl Serine,  mely egy olyan molekula mely fontos szerepet játszik a jelátvitelben és  néhány  tanulmány szerint hatékony figyelemzavar  és figyelem problémák kezelésében.

És akkor most jöjjenek a tiltólistás alapanyagok és ételek:

 1. bármi amire igazoltan vagy tapasztalati úton allergiás vagy intoleráns
 2. rossz zsírokat tartalmazó ételek
 3. magas szénhidráttartalmú ételek
 4. bizonyos adalékokat tartalmazó ételek
 5. cukrok kiemelten

 

Forrás: H. Baureis és C. Wagenmann: Hatékony tanulás kineziológiával,  Ph.D John F. Taylor Túlélőkönyv ADHD-s gyerekeknek
* dr. Sandy Newmark – 10 supplements and vitamins form ADHD symptom control (www.ADDITUDEMAG.COM)

Érdekelhet még: Figyelem egyéni vagy modern társadalmi probléma?

 

Szeretnél tudatosan segíteni? Nézelődj a workshopok közöttOnline workshopok

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.