+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

Maximalista  a gyerekem. Mit tegyek vagy ne tegyek?

Sok szülő érkezik hozzám azzal, hogy nem akar tanulni és nem érdekli a suli és inkább focizna meg játszana és nekem kell állandóan a sarkában állnom, hogy kész legyenek a feladatai.  Azok a szülők már kevesebben vannak, akik azért jönnek, mert  ennek pont az ellentéte: maximalista a gyermekünk. Hiszen milyen jó, hogy mindig mindent tud, jól teljesít, színötös a bizonyítvány és mindig kész minden, még a szorgalmi is.  Ők akkor érzik ennek a mondjuk úgy, működési módnak a kárát, ha a gyermekük teste jelzi, hogy sok. És hogy ez hogyan látszik ? Leginkább  alvászavarban, fejfájásban, hasfájás formájában vagy esetleg magas vérnoymás, szélső esetben pánik rohamként. De szülőként mit lehet tenni ennek megelőzésére?

Ahogy gyermekünk megszületik és kiváncsian kezdi figyelni  majd fokozatosan felfedezni a környezetét erősen hat rá a családi közeg, amiben él. A kisgyermekek  első sorban a jobb agyféltekéjüket részesítik előnyben életük első kb. 8 évében, mert így érezve, képekkel, megfigyelve ráérezve dolgokra gyorsabban tanulnak és értik meg a körülöttük  zajló dolgok egy részét. És fokozatosan egyre többet. Érzik, amit anya és apa érez, utánozzák a mozdulataikat, reakcióikat hiszem ők a minták.  Ha a szülő sosem elégedett azzal amit csinál, stresszt érez, amikor valamit meg kell oldani, szorong egy új helyzet előtt akkor a gyermek is ezt tanulja meg. Ez a dolgok rendje, ezt tapasztalja. És ő is ezt a mintát kezdi követni és nagyon elkeseredni ha nem sikerül a torony vagy egy homokvár vagy odadobja a kismotort, ha elsőre nem megy a haladás vele. És mi csak állunk és nem értjük. Pedig csak minket utánoz.  Amikor iskolába mennek akkor lesz ez a dolog még kiélezettebb, mert az írás olvasás nem egy könnyű dolog és senkinek sem megy elsőre. Mindenkinek kell a gyakorlás. És ehhez már kell az a türelem és annak az érzésnek az elviselése, hogy még nem megy de meg fogom tanulni fokozatosan. De ha stresszt jelent valaminek a  nem tudása, akkor az vagy lekapcsol és inkább hagyjuk ( ilyenkor hiányzik az a kép, hogy elérhetem) vagy görcsösen próbálkozunk egyre és egyre jobban és egyre kevesebb sikerrel. (mókuskerék) Ilyenkor ki kell kerülni a stresszkörből. Ehhez segíthetnek  légző gyakorlatok, mint például a jógából is ismert hasi légzés (amikor a pocakba veszzük a levegőt és lassal fújjuk ki) vagy a hahaha légzés (amikor szintén a pocakba engedjük le a beszívott levegőt és kifelé hahaha-val engedjük ki). De lehetnek nyújtó gyakorlatok is, melyek a stressztől befeszült izmokat lazítják el: pl nyakkörzés vagy vádlipumpa (ha a Brain Gymből válogatunk) de bármi, ami nyújtő gyakorlat és főleg a törzs hátsó izmait nyújtja. 

A maximalista gyerekek sokszor elfáradnak, de nem engedik meg magunknak a pihenést amig el nem érik a célt, amit kitűztek. Ilyenkor szülőként kell beavatkozni és elrendelni a pihenőidőt illetve beszélni, megbeszélni azt, hogy  hogyan hatékony ( tanulás- pihnés aránya) a tanulás.  Pl óránként 20 perc szünet. Illetve hogyan ismeri fel amikor már fáradt és nem hatékony a tanulás, milyen jeleket küld a teste, hogy elég. 

Fontos, hogy  megtanulja, hogy  nem  szakad le az ég és nem fordul meg a föld a lába alatt, ha nem sikerül valami és ha nem tökéletes valami. Játszhatunk is ilyet, amikor ilyen helyzetben hozzuk.  Pl. társasjátékban illetve mutathatunk példát  is saját dolgiankból amikor nem  úgy sikerült ahogy terveztük és hogyan javítottuk ki vagy kezeltük a helyzetet.

Fontos momentum lehet az is, hogy nem a teljesítményét jutalmazzuk és érétkeljük hanem  mindig a beleadott munkáját. És bármilyen az eredmény ha beleadott mindent, akkor megerősítjük dicsérettel, jutalommal amit szeret. Ha ezt következetesen tesszük, akkor meg tudjuk változtatni a működését és megelőzhetjük a testi tünetek megjelenését.

Ha már megjelentek ezek a jelek. Akkor  keressetek fel szakembert és dolgozzatok együtt azon, hogy a teljesítés okozta stressz (mint a testi tünetek kiváltó oka) megszűnjön. És ő is a mérce megváltoztatását fogja javasolni.

Érdekelhet még:https://pile.hu/teljesitmeny-barat-vagy-ellenseg

Szeretnél tudatosan segíteni? Nézelődj az online  workshopok közöttOnline workshopok

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.