+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

A szelíd barátszerzés néhány tippje:

Néhány gyakorlat és tipp szülőknek, akik gyerkőcének a barátkozás túl intenzívre sikerül…..

Vannak gyerekek, akik nyitottak, mozgékonyak, ezer ötletük van és bátrak mégis nehéz barátokat találniuk. Vagy folyamatosan konfliktusba kerülnek másokkal, vadaknak és agresszívnek címkézik őket. Pedig lehet, hogy csak a figyelmükkel van gond. Azok, akik nem tudnak hosszan figyelni, hamar minden elvonja a fókuszt, nehéz a non verbális kommunikációt olvasni, mely pedig a kommunikáció 80%-át is jelentheti. A diagnosztizált ADD és ADHDval élők számára   a szociális érintkezés hogyanja nem jön automatikusan és természetesen. De teljesen irreleváns a miért, az a kérdés, hogyan segíthetünk gyerekünknek, vagy tanítványunknak esetleg kliensünknek, akiknek ez nem könnyű.

De mik azok az egyszerű eszközök, melyekkel segíthetünk:

 1.  PÉLDÁK ÉS MINTÁK

  Pontosan mondjuk el, mutassuk meg példával, vagy eljátszva hogyan lehet jól kezelni az adott helyzetet. A „viselkedj jól”, „légy kedves”, „ne légy undok” – mondatok nem tartalmaznak számukra pontos  információt arról, mit is várunk tőlük pontosan. És nem adnak segítséget abban, hogy mit kellene tenniük.  Nincs támpontjuk abban mi a helyes, saját ötleteikre hagyatkoznak ami negatív élményekhez, esetleg büntetéshez vezet.  De még ekkor is csak azt tanulják meg mi a nem jó, de ötletük sincs, hogy mi lenne az elfogadható, működő módszer vagy megoldás. Ezért fontos, hogy működő példát mutassunk illetve lehetőségeket ajánljunk, melyekből választhat. Játsszuk el LEGO figurákkal a helyzeteket. Cserélgethetjük is a szerepeket, hogy minden helyzetről saját tapasztalatot szerezzen.
  Ha utána átbeszéljük velük mi működött és mi nem, azzal  még erősebbé tehetjük a mintát.
  Ha észreveszünk egy helyzetet, amit jól kezelt és nagyon ügyesen oldott meg azt emeljük ki, dicsérjük meg és ott is mondjuk el pontosan mi volt az ami nagyszerű volt. Pozitív megerősítések mindig hatásosabbak mint a büntetések és még önbizalmat  is építenek.

 2. BEKAPCSOLÓDÁS MÓDJAI KONFLIKTUSOK NÉLKÜL – EGYÜTTMŰKÖDÉS MÁSOKKAL

  Magyarázzuk el  hogyan működik egy csoport, hogyan lehet harmonikusan együttműködni másokkal, esetleg kapcsolódni másokhoz ha együtt szeretnénk játszani. Akik rövid ideig képesek egy egy dologra figyelni ezeket a fortélyokat sem tanulják meg másoktól, egyszerűen túl elfoglaltak ahhoz, hogy megfigyeljék.

  Vegyétek át hogyan kapcsolódjon be mások beszélgetésébe vagy játékába:

  a, kezdje azzal, hogy megáll nem messze tőlük és csak megfigyeli a beszélgetést vagy játékot, de ne mondjon semmit
  b, ha tetszik neki, amit hall vagy lát, akkor maradjon ott. Ha mégsem érdekes álljon tovább és kezdje a sort elölről máshol.
  c, ha ott maradt figyelje tovább a gyereket és vegye észre ha ránéztek vagy valahogy felvették vele a kapcsolatot.  Várja meg, hogy a többiek kezdeményezzék  a kapcsolódást.
  d, ha  észrevette, tudja hogy nyitottak arra hogy csatlakozzon  hozzájuk. Ha nem néznek rá és sehogy sem jeleznek felé fogadja el, hogy egyedül szeretnének beszélgetni vagy játszani és hagyja békén őket és álljon tovább.
  e, buzdíthatjuk arra is, hogy megkérdezze csatlakozhat e. De fontos, hogy tudja és elfogadja ha a többiek nem-et mondanak.

 3. SZÍNHÁZ A VILÁG de FŐPRÓBA OTTHONTartsunk  játékos próbákat akár főpróbákat bizonyos helyzetekből. Ezekben kipróbálhat különböző szerepeket és megoldásokat akár maga játszva el a helyzetet, akár valamilyen játékállat, hős, vagy figura segítségével.  Itt vegyünk elő olyan helyzeteket amik gyakran előfordulnak… pl
  – valaki hosszan beszél és meghallgatom
  – másik szavába vágás vagy megvárom amig  befejezi
  – másik javaslatának meghallgatásra
  – szemkontaktus tartása – farkasszemet nézünk
  – vagy akár csendkirály – milyen hosszan bírjuk a csendet
 4. SZÓCSERE

  Ha túl sok a gondolat és érzés, melyeket nehéz kordában tartani bizony pont így van

  bántó szavak helye a szavakkal is. A megfelelő szavak és kifejezések gyűjteményét és meg kell alkotni  és  megtanulni be gyakorolni a helyüket.
  A különböző helyzetekhez gyűjtsük össze a szavakat, melyek kedvesek és „működnek” a  többiekkel való érintkezésben és melyek azok, amikre nem reagálnak jól. A „nem működő” , bántó szavakat be is zárhatjátok  egy ilyen befőttes üvegbe, hogy ne zavarjanak. Fontos, hogy mikor elzártok egyet akkor mindig találjátok meg a helyettesítőjét – mi az, amit használhat helyette. Kereshettek alliteráló vagy  vicces szavakat is megoldásként.
  Íme néhány példa:
  ez hülyeség – nem tetszik
  unalmas – van egy jobb, másik ötletem
  micsoda hülyeség ez – én mást  találtam ki, én inkább arra gondoltam….
  b’meg – berkenye
  k’ jó – kutya jó


  5. BULI – Hívjatok meg pár havert !

  Ha már túl vagytok néhány főpróbán rendezzetek közös délutánt  lehetéséges barátokkal. Hívjátok meg őket és lehet gyakorolni kicsit otthoni környezetben. Itt inkább olyan játékok és programok legyenek, melyekben gyermeked remekel és amit élvez. Az esemény előtt beszélgessetek arról, hogy a „vendégnek mindig igaza van”   szabály lesz érvényben az esemény alatt. És hogyan lehet ezt működtetni, hogy mindenki jól érezze magát. (lásd szócsere és főpróba)    Keressétek meg a  a főnök és a vendéglátó szerep hasonlóságait és különbségeit és játsszátok el túlzóan az egyik és másik viselkedését. A tréfa és a vicc mindig segíti a memóriát.

  De mindenek felett azzal segítesz a legtöbbet, hogy példát adsz. Ő akaratlanul és figyel és másol téged. Ha úgy érzed adott helyzetben nem épp úgy viselkedtél, ahogy igazán szerettél volna ezt el is mondhatod neki. Igy érzékeli a különbséget is és látja, hogy  mindenki hibázhat és javíthatja. Másokkal való együttélés, kapcsolódás és együttműködés egy folyamatos tanulás és változás  mindenkinek. Van aki könnyebben és gyorsabban veszi a leckéket, míg ms többet gyakorol. Legyenek nagyon vidám próbáitok és még vidámabb előadásaitok az élet színpadán. De akárhogy is történik a kapcsolatotok erősebb   lesz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.