+36 70 600 8946 kiss.orsolya@pile.hu

A sikeres felvételihez nem csak tudás, de mentális felkészültség is kell. Vagyis, hogy ne izguljon és magabiztosan mutassa meg mit tud. De hogyan  lehet erre „edzeni”? Milyen elemei lehetnek? És milyen apró trükköket és játékokat játszhatunk a sikeres felvételiért.

Felvételi vizsga és bármilyen vizsga a legtöbbek számára megerőltető. És nem is annyira fizikailag, vagy abban mit mennyit kell tanulni vagy tudni inkább, mentálisan. Sokan szenvednek a  vizsgadrukk különböző tüneteitől, mely lehet  csak egy kis izgalom gyomorban, vagy figyelmetlenség,  de  lehet akár komolyabb fizikai tünetek is jelentkezhetnek mint allergiás tünetek, gyomorpanaszok, hányás fejfájás melyek teljesen lehetetlenné teszik a vizsgán való részvételt. Ezek olyan esetek, amikor érdemes szakember segítségét kérni és kideríteni erek hátterében lévő okot, vagy múltbéli történést.

Az viszont biztos, hogy a stressz a vizsgastressz mindenkinél jelen van. Selye János, akinek magát a stressz fogalmát is köszönhetjük, 2 típusú stresszt definiált: az eustressz, mely segíti a teljesítményünket. Ez az a még nem bántó izgalom, mely a legjobb teljesítményre ösztönöz. A  distressz az a jelenség, mely már zavar, gátol és a az eredményre is negatív hatással van. A élsportolók tudják és a tréning része a mentális tréning, amikor leegyszerűsítve „fejben készülnek” a versenyekre. Ilyenkor különböző technikákat használnak az eredmény érdekében, mert  már bizonyított, hogy a mentális fittség, felkészültség legalább olyan fontos mint a fizikai.

De hogyan lehet mentálisan készülni a felvételire? Mik azok a fontos pontok, amiket érintsünk és hogyan? Nézzük át a magabiztos felvételizés tippjeit!

ELKÉPZELTE ÉS HISZI, hogy meg tudja csinálni.

„Sikeres felvételit írok” film legyen műsoron!

Vagyis van egy elképzelése, belső képe arról, hogy megcsinálta és képes rá.  Más szavakkal a belső moziban a film a sikerről és nem a kudarcól vagy bizonytalanságról forog. Az agy az érzéseink és hitrendszereink által kap utasítást arra, hogy mit is tegyen és mikor hogyan mozgósítsa az erőket, képességeket.  Vannak kutatások, amiben 3  csoportot vizsgáltak. Az egyik kapott egy zongora darabot és azt minden nap gyakorolta és vizsgálták az izmok fejlődését és a darab tudást. A másik csoport csak hallgatta és nem gyakorolt. És voltak akik csak a kottát nézegették és fejben elképzelték, hogy gyakorolnak. És az eredmény  érdekessége, hogy azok akik csak képzeletben gyakoroltak azoknak is volt tudása és az izomzata is fejlődött.

Tipp:  Képzeld el a helyzetet, a napot amikor felvételizni mész. Játszd végig fejben minél több részletet megjelenítve és minél több érkézszervi inputot beletéve (pl. közben érzem, hogy süt a nap, könnyűnek és boldognak érzem magam) hogyan is történik, amikor jól  megírod a vizsgát. Kérlek ne állj meg ott, hogy kész és beadod, hanem vedd hozzá azt is hogyan ünnepled meg magad. 

Brain Gym Tipp: A fenti ‘mozizáshoz’ vagy hivatalos nevén vizualizációhoz tarthatod  a Pozitív pontokat úgy, mint a videóban mutatom, így az agyad kreatív részét aktiválod hozzá.

Kattints ide a video megnézéséhezhttps://youtu.be/fEJkIB9vYZw!

GYAKOROLT – készült a vizsgára

Sajnos  a tanulás és gyakorlás nem kihagyható tényező a vizsgából. A mentális felkészülés abban segít, hogy a megtanult képességek és tudás felszínre hozható, megmutatható legyen de nem helyettesíti a tanulás. A kevesebb tudás jobb prezentálásban már komoly segítség lehet.  🙂

Tipp:  A  időben elkezditek és beosztjátok a tanulnivalót, úgy nem olyan megterhelő. Amikor ütemtervet írtok kérlek vegyétek figyelembe az egyéni tanulási tempót, és hogy kinek mennyi szünetre és pihenésre van szüksége a hatékony tanuláshoz. Az utolsó napokban, ha lehet már ne tanuljatok, ne vegyetek új anyagot inkább hagyjatok időt az anyag beépülésére és a pihenésre.

Brain Gym Tipp: A tanulást mindig kezdjétek azzal, hogy megtaláljátok pár gyakorlattal az egyéni tanulási tempót. Lásd PACE : https://youtu.be/Z1VnngsUyQI

FIGYELEM:  a feladatokra figyel és fenntartja a figyelmét, nem engedi elterelődni

Azt gondolnánk, hogy figyelni mindig lehet és nem olyan nagy feladat. De amikor stresszt élünk át, stresszes helyzetben vagyunk akkor a túlélési esélyek javtására agyunk arra utasítja a testüket, hogy folyamatosan érzékelje és figyelje a környezetet vajon jön-e valahonnan veszély ( kb. mint az őskorban, hogy jön e a mamut valahonnan) és ilyenkor a fókuszálás egy fontos dologra mint a felvételi csorbát szenved és máris nem olyan könnyű tartani a  figyelmet.

Tipp: Amikor rajtakapjuk magunkat azon, hogy máshol járunk  mondjunk egy kis versikét, mantrát: ” Biztonságban itt vagyok, dolgomra hangolodva egy jót alkotok”.

Brain Gym Tipp: Morzsolgassuk meg a fülcimpákat hátrafelé húzva párszor, amig úgy érezzük hogy ég a fülünk.

STRESSZKEZELÉS  – rendelkezik megoldásokkal, mintákkal

Kicsit izgul, de ez nem zavarja inkább segíti ez a korábban említett eustressz. Ez jó ha van és nem kell vele semmit sem kezdeni. Többlet energiát ad és segíti a cél elérését.   De amikor a distressz hatásai jelentkeznek fontos, hogy legyenek stresszkezelési megoldásai. A stressz nem kikerülhető csak jól működő  kezelési stratégiákra van szükség.

Tipp: Légzőgyakorlatok, mint a jógában használt mély hasi légzés mindig segítenek megnyugodni és bárhol és bármikor használhatóak.

Brain Gym Tipp: A legegyszerűbb tipp, hogy  vigyél vizet magaddal és igyál egy korty vizet szépen lassan a vizet picit a szádban tartva! Ha ezután még veszel pár mély lélegzetet a hasadba engedve és lassan kifújva (hasi légzés) már sokat tettél magadért.

ÜNNEPLÉS – megtervezte és tudja hogyan fog utána ünnepelni

Amikor elképzeljük a jövőt, a filmet amiben sikeresek vagyunk fontos, hogy azonosuljunk a pozitív élménnyel és örömmel és mi erre a legalkalmasabb mint hogy megtervezzük részletesen az ünneplést. Amikor ezzel foglalkozunk mintegy felkészítjük, előkészítjük magunkat az örömre és azonosulunk vele.  Igy lesz a film és a siker film a mi belső filmünk. Az ünneplés, amit mi magunknak terveztünk a motiváció, az alig várt esemény és egyben a munició és erőforrás ehhez és a következő feladatokhoz.

Tipp: Használjátok a képzeleteket és rögzíthetitek a terveket a mellékelt sablonon. Ki is tehetitek kinyomtatva egy jól látható helyre. Ha rápillantotok, a látvány előhozza az élményt és a motivációt.

Töltsd le és tervezzétek meg! Ünneplés hogyan?

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Jó lenne tudni hogyan legyünk mindig mentális csúcson és hogyan maradjunk életünk áramlásában? Ha feliratkozol a PILE Hírlevélre időről időre röppen majd hozzád egy pihe, melyben talán pont a kellő segítség vagy információ morzsa lesz.